http://www.charming-witch.com/

Tuesday 13 April 2010

The Fragrant Garden

Aš - ne sodininkė. Visiškai! Ne, gal vis tik kokiais 1-2%. Neturiu jokios traukos kapstytis žemėje, sodinti kažkokius pomidoriukus, agurkiukus ar astras ir tulpes. Gal todėl, kad nuo vaikystės tėvai veždavosi kiekvieną savaitgalį kaip į tremtį į sodą. Būna, išeini ankstų saulėtą šeštadienio rytą į kiemą, paukščiukai čiulbėdami žada puikią karštą vasaros dieną. Sutinki prie mašinų drauges. Visos laimingos, nešasi pripučiamus ratus ir krepšius su žaislais... Mat, jų šeimos važiuoja prie ežerų. Ech... O aš rankose laikau kažkokius sodinukus, tašytes su darbo rūbais... Pavydu! Nežmoniškai. Kažkokios parduotos vasaros :( Atsimenu, klausdavau tėvų, o kada mes galėsim prie ežero nuvažiuot. Tai labai gerai atsimenu atsakymą, kad reikia daržą visą nuravėt, tada, gal po poros savaičių, kai nebus gėda prieš kaimynus dėl nesutvarkytų lysvių... Ech... Nuvažiuodavom gal kartą per sezoną.

Štai ir liko nuo tų laikų neapykanta beprasmėms žemės darbams. O tie 1-2% sodininkės manyje - tai sugebėjimai (ir norai!) prisidėti prie spygliuočių formavimo. Mat vienu metu buvau labai užsidegusi bonsais. Bet ne apie tai kalba.
Šį pavasarį manyje prabudo dar vienas procentėlis sodininkės! Nutariau pasėti gėlių. Šiaip, gėlynai man labai retai kada yra gražus. Turi būti kaip iš atvirutės viskas sutvarkyta ir išplanuota, kad man patiktų. Ne? Reiškiasi ir visai gėlių nereikia. Ir kabantys žydintys krepšiai man dažnai kičiniai atrodo. Toks pseudogrožis. Ką jau padarysi, toks mano sugadintas skonis.
Ir kodėl po viso to dabar sumasčiau pasisėti gelių? O gi aš noriu kvapaus sodo! Kaip tropikuose, kai visa gatvė kvepia nežinia iš kur. Kai skendi saldžiame, bet trapiame aromate. Tad ir mano gėlės bus neišvaizdžios, nes rinkausi skleidžiančias stiprų aromatą. Manote taip lengva buvo rasti sėklų? Kaip gi! Pilna visko, kokių tik nori spalvų, rūšių, o paprasčiausią matiolą radau tik trečioje sėklų parduotuvėje ir dar nukainuotą. Aišku, mano pasirinkimas gi neišvaizdus, kam dabar reikalingi kilmingi kvapai?
Prisipirkau matiolių (leukonija dviragė), levandų, katžolės ir dar kažkokios leukonijos pilkosios. Ka gi, poryt prasideda mano gėlininkystės eksperimentas. Žiūrėsim ką užauginsiu.

Katžolė         Котовник
Levandos    Лаванда
Leukonija dviragė       Матиола двурогая
Leukonija pilkoji      Матиола серая
Я не садовод. Вот совсем не садовод! Нет, ну может на каких-нибудь 1-2%. Не испытываю никакой тяги к копанию в земле, желания садить какие-то помидорчики, агурчики или астры да тюльпаны. Может потому, что с раннего детства родители каждые выходные вывозили на дачу (в сад, огород – нужное подчеркнуть :) ) как на каторгу. Бывало выйдешь во двор ранним солнечным субботним утром ,птахи своими трелями обещают прекрасный жаркий летний день. Встречаешь у машин подруг. Все счастливые ,тащат надувные круги и авоськи с игрушками... Их семьи едут на озёра. Эх... А у меня в руках какая то рассада, торбы с рабочей одеждой... Завидно! Не то слово! Какое то проданное, сломавшееся лето :( Помню ,спрашивала родителей , когда же и мы на озёра? Так очень хорошо помню ответ, что надо прополоть весь огород, и тогда, может через пару недель, чтобы перед соседями стыдно не было за не образцово-показательные грядки... Эх... Ездили мы на озеро может раз в сезон.
Вот и осталась ненависть к бессмысленным земельным работам. А эти 1-2% садовода во мне – это умение (и желание!) приложиться к формированию хвойных. Просто я одно время сурьёзно «болела» бонсаи. Но не о том же речь.
Этой весной во мне проснулся еще 1% садовода! Решила я посеять цветы. В принципе, цветники мне редко когда нравятся. Чтобы нравились, они должны быть как с открытки. Нет? Тогда и вообще цветов не надо! И висящие корзины мне чаще выглядят просто китчем. Эдакая псевдокрасота. Ну, что поделаешь, такой вот у меня испорченный вкус.
И почему после всего этого я вдруг решила посеять цветочков? А мне захотелось душистого сада! Как в тропиках, когда вся улица пахнет неизвестно откуда. Когда кажется тонешь в сладком, но зыбком, едва уловимом аромате. Вот потому мои цветуёчки будут бледноваты, потому что выбирала я их по сильному аромату. Думаете так просто было найти семена? Как бы не так! Полно всего, цвета – таких и не придумаешь, а простейшую матиолу нашла только в третьем магазине и еще и уценённую. Конечно, она же серенько выглядит, кого ещё интересует благородный запах?
Вот, закупилась я матиолой двурогой, лавандой, котовником и ещё какой то матиолой серой. И что же, послезавтра начинется мой цветоводческий эксперимент. Посмотрим , что взращу.

5 comments:

  1. O kur lėlytė iš Lėlių namų konkurso? Ji labai papuoštų blogą. O dėl sodininkavimo, tai matyt tėvai persistengė versdami sodinti ir prižiūrėti. Bet kai būna atvirkščiai irgi negerai. Maniškiai daug laiko praleisdavo prie vandens, aišku su manimi, bet tos iškylos ir piknikai man taip daėdė, jog mielai parvažiavusi eidavau į gėlyną, kuris niekam nerūpėjo ir dažniausiai sukeldavo visiems pyktį, jog kažką sodinuosi.Žmogui reikia visko po truputį, tada visokia veikla teikia malonumą.

    ReplyDelete
  2. eheee! As tavo pirmas sekejas :D
    sveikinu isikurus ;)

    as ir pernai sejau levandas - neisdygo nei viena is triju pakeliu :S - itariu kazkas ne taip su seklomis buvo. Bet uztat leukoniju tai pridygo bele kiek. Kvepedavo vakarais mmmm... :)

    ReplyDelete
  3. Prapieste, yra toji Mergina su drugeliais :) Kartu su kitomis į vieną kruvą suverčiau :)Ir, žinok, man vis ant sąžinės pažadas schemas sukraut. Vis neprisiruošiu...
    Dorote! Jeeee! Ale greita :)
    Šį vakarą sėsiu. Pažiūrėsiu, gal bent viena kokia rūšis išdygs :)

    ReplyDelete
  4. Aną komentarą rašiau iš namų kompiuterio, tai tik pusė visko atidarė (kaimo minusas lėtas internetas), o darbe dabar jau viską atidaro, kaip tik gėlių dalies nemačiau. Ir labai džiaugiuosi, jog nugalėjo 1 proc. sodininko. Gėlės teikia daug džiaugsmo, net jei ir neiškarto sudygsta. Leukonijos tikrai labai skaniai kvepia vakarais. Esu gėlininkė jau kokius 30 metų, tai jei reiks kokios konsultacijos būtinai klausk padėsiu.O dėl schemų nesinervink, kada bus laiko tada ir sudėsi. O gal būtų patogiau ir greičiau į diską ir paštu atsiųsti?

    ReplyDelete
  5. Tai kad tas pats gausis, svarbu gi prisėst įrašyt :) Pasistengsiu prisiverst.
    O kas dėl gėlių... Nieko negaliu padaryti su savo iškrypelišku skoniu... Nepatinka man įprastos klombos. Man prie širdies japoniškas sodas. Atšiaurus ir griežtas... Ir jokių gėlių... Nieko negaliu padaryt... Ir šį kartą sėsiu, jei taip galima apibendrinti, ne gėles, o kvapus :D

    ReplyDelete